Estafettemannen grijpen naast EK-medaille 4x400 meter | Wielrennen | Telegraaf.nl

2022-08-26 20:47:50 By : Ms. Amanda Yang

Brons voor mountainbikester Terpstra en beachvolleybalduo Stam/Schoon

Isayah Boers (R) geeft het stokje over aan Liemarvin Bonevacia.

München - De Nederlandse mannenploeg op de 4x400 meter estafette heeft geen medaille gehaald op de EK atletiek in München. Het viertal Isayah Boers, Liemarvin Bonevacia, Jochem Dobber en Ramsey Angela liep in de finale naar de vijfde plaats in 3.01,34. Groot-Brittannië won goud in 2.59,35, België pakte zilver in 2.59,49 en Frankrijk behaalde brons in 2.59,64. Op het EK mountainbiken pakte Anne Terpstra brons, en diezelfde medaille was er ook voor het Nederlandse beachvolleybalduo Raïsa Schoon en Katja Stam.

Isayah Boers (R) geeft het stokje over aan Liemarvin Bonevacia.

De Nederlandse ploeg was de laatste toernooien aan medailles gewend geraakt op de estafette. Er was dit voorjaar nog brons op de EK indoor in Belgrado en vorig jaar uiteraard die onverwachte zilveren plak op de Olympische Spelen van Tokio. De mannen haalden ook al goud op de 4x400: op de World Relays én de EK indoor in 2021.

Startloper Isayah kwam in het Olympistadion door als vierde, Bonevacia behield die klassering, maar Dobber moest die positie afstaan en gaf het stokje als vijfde door aan Angela. Hij begon met achterstand op de eerste vier aan de laatste ronde, maar wist niet dichterbij te komen. Dobber leverde in zijn ronde weliswaar een positie in, maar hij was wel de snelste van het stel met een splittijd van 43,81 seconden.

De troostfinale in het beachvolleybal begon vanwege het slechte weer twee uur later dan gepland. De speelsters speelden in het natte zand in lange broek en shirts met lange mouwen.

Stam en Schoon hadden veel moeite met de Spaanse vrouwen, die de eerste set wonnen met 21-19. Het Oranjekoppel moest in het tweede bedrijf vol aan de bak om in de wedstrijd te blijven. Met de winst van 24-22 sleepte het duo er een derde set uit. Daarin namen Stam en Schoon al snel het initiatief en met 15-11 was er alsnog een overtuigend slotakkoord.

Het Nederlandse duo deed het op het EK in München iets minder goed dan een jaar geleden in Wenen, toen wel de finale werd gehaald en zilver het resultaat was de nederlaag tegen een Zwitsers koppel. In München was het Letse koppel Tina Graudina en Anastasija Kravcenoka in de halve finales te sterk.

Stam en Schoon in de blauwe hesjes tijdens de wedstrijd om het brons.

Anne Terpstra heeft bij de EK in München een bronzen medaille veroverd. De 31-jarige Terpstra, de leidster in het wereldbekerklassement, kwam na zeven rondes van ruim 4 kilometer door het natte Olympiapark als derde over de finish achter de Françaises Loana Lecomte (goud) en Pauline Ferrand-Prévot (zilver). De regen zorgde voor zware omstandigheden bij de Europese titelstrijd.

Op de vorige twee EK's eindigde Terpstra steeds als tweede achter Ferrand-Prévot. Anne Tauber, die vorig jaar in Servië brons pakte, kon nu in München niet meedoen om de medailles. Ze eindigde op de veertiende plaats.

De Europese titel ging naar de 23-jarige Lecomte, die profiteerde van materiaalpech van landgenote Ferrand-Prévot. Bij de titelverdedigster liep de ketting van haar fiets toen ze in de derde ronde alleen aan de leiding reed. Het duurde heel lang tot de veelvoudig wereldkampioene in diverse disciplines de ketting weer op de tandwielen kreeg. Door de modder schoot de ketting een paar keer weer los. Lecomte nam de leiding over, bouwde een flinke voorsprong op en gaf die niet meer uit handen. Ze spoot uit voorzorg de tandwielen van haar fiets regelmatig schoon met water uit bidons.

Ferrand-Prévot pakte op 37 seconden nog wel het zilver, Terpstra kwam ruim 3 minuten na Lecomte als derde over de streep. De Nederlandse was in het begin van de zware wedstrijd met een pittige heuvel, een snelle afdaling, rotsblokken en glibberige modderstroken achterop geraakt bij beide Françaises en de Zwitserse vrouwen Jolanda Neff en Alessandra Keller. In de vierde ronde sloot Terpstra aan bij Neff, de olympisch kampioene van Tokio die Keller op dat moment al achter zich had gelaten. Een ronde later nam de Nederlandse afstand van de Zwitserse.

Anne Terpstra op weg naar brons.

Het optreden van Menno Vloon in de finale van het polsstokhoogspringen bij de EK atletiek in München heet maar heel kort geduurd. De 28-jarige Zaankanter sprong drie keer de lat eraf bij de aanvangshoogte van 5,50 meter. Hij mocht na zijn drie ongeldige pogingen meteen de kleedkamer opzoeken.

Hetzelfde overkwam hem ook al vorige maand op de WK in Eugene. Toen haalde hij in de finale de aanvangshoogte van 5,55 meter niet. Hij weet zijn falen toen aan een verkeerde aanloop. Vloon kwam telkens niet goed uit bij de insteekbak en kon daardoor geen goede sprong maken.

Vloon, die met 5,96 meter houder van het Nederlands record is, bereikte vorig jaar de olympische finale in Tokio, maar ook toen lag hij al snel uit de wedstrijd. De Nederlander kwam nog wel over de aanvangshoogte van 5,55 meter, maar drie pogingen op 5,70 meter mislukten.

Rutger Koppelaar is de tweede Nederlander in de finale van het polsstokhoogspringen in München. Hij zit nog wel in de wedstrijd.

Dagelijks het belangrijkste sportnieuws, uitslagen, analyses en interviews.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Een vrouw in New York (VS) staat in haar tuin te bellen als zij door een vos wordt aangevallen.

Het imago van Scheveningen heeft de afgelopen jaren een deuk opgelopen. Zo schijnt er straatintimidatie te zijn, is de pier verouderd en is het een stuk rustiger dan normaal in de zomer. Michelle Willemsen nam een kijkje op de boulevard.

Een vrouw is boodschappen aan het doen als haar kind uit de boodschappenkar wordt gestolen.

Donderdag is bekend geworden dat de Winnetou-boeken, boeken over fictieve indianen, uit de handel worden gehaald. Johan Derksen heeft hier geen goed woord voor over.

Sifan Hassan heeft na haar overwinning over 3000 meter begin augustus in het Poolse Chorzów, haar tweede Diamond Leaguewedstrijd over dezelfde afstand in Lausanne niet weten te winnen.

Femke Bol heeft ook haar vierde Diamond League-wedstrijd van dit seizoen over 400 meter horden gewonnen. De 22-jarige atlete, die een week terug nog excelleerde met drie gouden medailles bij de Europese Kampioenschappen in München, won donderdagavond afgetekend met een tijd van 52.95.

Atletiekicoon Usain Bolt, al een tijdje gestopt, wil zijn wereldberoemde overwinningspose laten registreren als handelsmerk.

Atlete Nadine Visser heeft net geen medaille behaald op de 100 meter horden bij de EK in München. De Noord-Hollandse eindigde in de finale als vierde in 12,75 seconden. Ze was 1 honderdste langzamer dan de Zwitserse Ditaji Kambundji, die het brons in 12,74 voor Visser wegkaapte.

Ze is de koningin van deze Europese kampioenschappen, maar hoogmoed is haar vreemd. Femke Bol heeft op de dag na een loodzware week nog wel even tijd voor een praatje. Al was het alleen maar omdat ze het lullig vond dat ze op al die drukke avonden zo weinig tijd had voor Jan en alleman. Eigenlijk vi...

Dit keer was het niet alleen een Femke-Bol-show, maar een demonstratie van Hollandse klasse door vier voortreffelijke vrouwen. Ook de startende Eveline Saalberg, de lepe Lisanne de Witte en de jarige Lieke Klaver waren belangrijk bij het behalen van EK-goud op de 4x400 meter estafette. Al moest de k...